Alata za elektronsku nastavuå


previous

next
Na celu medunarodnih napora

EU nastoji da vodi medunarodne pregovore da bi promene klime bile pod kontrolom pre nego sto bude prekasno. To znaci izboriti se za takav novi sporazum, koji je dovoljno ambiciozan da odgovara ozbiljnosti situacije i izazovima usled klimatskih promena sa kojima se suocavamo, kao i da pokaze svetu pravilan put za stabilizaciju emisije gasova sa efektom staklene baste pre 2020. godine, a nakon toga da ih smanji bar za polovinu do 2050. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Cilj je da bude izgraden odrziv energetski sistem sa niskom emisijom ugljovodonika koji treba da pocne sa radom sto je pre moguce. To znaci da napori treba da budu koncentrisani ka povecavanju energetske efikasnostisto bi znacajno smanjilo globalne emisije uz skoro nulte ili cak negativne troskove; ka ubrzanom razvoju i primeni novih tehnologija za cistu energiju, kao i obezbedivanju funkcionisanja neophodnih mehanizama za njihovo finansiranje.

Vise od polovine neophodnih investicija treba da bude u zemljama u razvoju, tako da EU tezi da kreira inovativne medunarodne izvore finansiranjakoji su bazirani na nivou emisija u tim zemljama i njihovim mogucnostima za placanje.