Alata za elektronsku nastavuå


previous

next
Aktivnosti

Evropski lideri su usvojili 2008. godine paket mera u oblasti klime i energetike, koje obuhvataju seriju predloga konkretnih aktivnosti i skup ambicioznih ciljeva.

Evropa se angazovala da smanji emisiju gasova sa efektom staklene baste za najmanje 20 % ispod nivoa iz 1990. godine a do kraja 2020. godine, sa mogucnoscu da to smanjenje dostigne cak i 30% ukoliko se i ostale razvijene zemlje sloze da urade to isto.

Da bi se realizovao ovaj nivo smanjenja, postavljeni su i drugi ciljevi – povecavanje energetske efikasnosti za 20% do 2020. godine, povecavanje udela potrosnje energije od obnovljivih izvora u proseku za 20% do 2020. godine u celoj EU i ucesce sa 10% biogoriva u ukupnoj potrosnji transportnih goriva do 2020. godine.

Ovaj paket pomaze ETS-u da pokrije sve vece industrijske emitere i da uvede veci broj aukcija i tendera. U sektorima koji nisu obuhvaceni ETS-om kao sto su zgrade, transport, poljoprivreda i otpad – do 2020. godine emisije treba da budu smanjene za 10% u odnosu na nivo emisija iz 2005. godine.

Druge mere stimulisu razvoj tehnologija za hvatanje i skladistenje ugljenika, za smanjenje emisije CO 2 iz automobila i predvidaju uvodenje strozih mera i standarda za kvalitet goriva.